Меню Затваряне

Категория: Изкуствоведска

Калоян Блажев


Калоян Блажев
ХЕРМАН ХЕСЕ ПО ПЪТЯ КЪМ БОЖЕСТВЕНОТО ЕДИНСТВО
Тази книга е плод на дългогодишните занимания на автора с личността и творчеството на Херман Хесе. Като германист той е запознат с голяма част от посветената му литература. Главната му цел е да проследи отношението на писателя към християнството и развитието на идеята за единството на всички хора във връзката им с Бога. Затова акцентът в настоящето изследване пада върху романа „Нарцис и Голдмунд“. Книгата представлява безспорен принос в тази посока, тъй като липсват други подобни тематични разработки не само у нас, а и в чужбина.Калоян Блажев е роден на 24 декември 1975 г. в Русе. Завършил е СУ „Христо Ботев“, а след това специалността „Приложна лингвистика“ във Великотърновския университет и магистратура по немска филология. Една година е специализирал немска литература в университета в Байройт. Над 10 години е работил като преподавател по немски език в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ в Русе. Женен, с две деца. Напуска този свят на 21 септември 2015 г.

Трябва ти само любов. История на популярната музика

В това експертно пътуване през минните полета на съвременната култура Тони Палмър описва забележителната история на популярната музика – от раждането на блуса и наченките на джаза до ерата на суинга и Франк Синатра; от ранните движения на Елвис до феноменалния успех на “Бийтълс” и глитър-рока.

Нова европейска драма или голямата измама

Книгата представлява задълбочен и оригинален поглед върху развитието на съвременния европейски театър. Нещо повече – чрез разглеждането на един професионален ареал Саня Никчевич поставя в дискурсивен план битуването в наше време на екзистенциални и общовалидни категории.

Избрано от колекциите. Испански художници – графика

Книгата представя графичната колекция на Национална галерия за чуждестранно изкуство от творби на испански майстори – Франсиско Гоя, Пабло Пикасо, Хуан Миро, Салвадор Дали, Рафаел Каногар, Еузебио Семпере, Хосе Кабайеро, Лусио Муньос, Амадео Габино…

И трепсихора в Русе (Балетът в Русе през годините)

По същината си творбата представлява въведение към историята за над стогодишните корени на балетното изкуство в града. Според данните в нея, първите прояви са били още през втората половина на 19-век, когато в Русе „стъпва” европейския бален танц.