Меню Затваряне

И трепсихора в Русе (Балетът в Русе през годините)

По същината си творбата представлява въведение към историята за над стогодишните корени на балетното изкуство в града. Според данните в нея, първите прояви са били още през втората половина на 19-век, когато в Русе „стъпва” европейския бален танц.

Пак тук, веднага след Освобождението се осъществява и първото в България сценично-балетно представление. Това е спектакълът „После представлението“ с участието на руски офицери. В Русе тогава се създава „Танцувално дружество“, а на градските сцени редовни гости били Енрико Масини и други трупи, идващи от Румъния и Виена.
Като една от характерните черти на балетните прояви в първата половина на 20-ти век Костадинка Райкова посочва „повторяемостта” на постановките, което според нея говори, че в града е имало значителна публика, нуждаеща се от това изкуството.
Значително място е отделено на първите големи имена в русенския балет: Паци Богатинова, Асен Манолов, Димо Врубел, Стоянка Кондева, Венета Антонова, Виделина Иванова-Пенева, Мерцедес Павелич, Надя Руменин, Хикмет Мехмедов и други

И трепсихора в Русе (Балетът в Русе през годините)
Костадинка Райкова
ISBN: 978-954-337-066-5
Обем: 124 стр.
Формат: 16/60х84