Меню Затваряне

На крачка пред времето. Държавникът реформатор Митхад Паша (1822-1884)

Биографично изследване за живота на Мидхат паша. Години наред Мидхат паша е на върха, а действията му са аплодирани, оспорвани, отричани, заклеймявани. Приятелите твърдят, че трудно може да се намери човек като него – образован, пословично работоспособен, отворен за всичко ново, практичен. Враговете, сред които посланикът на Русия в Истанбул граф Игнатиев, го обявяват за “революционер”, който се стреми да ликвидира османската династия, да установи република, а себе си да провъзгласи за президент.
Масон, духовно свързан с Мевлевийския орден, Мидхат паша е продукт на своето време. И характерът, и съдбата му носят отпечатъка на 19 в., а една могъща някога империя рамкира битието и духовния му свят. Времето, в което живее, се отличава с нова динамика, с бързо настъпващи промени, които му дават възможност да се докосне до други културни пространства, да бъде част от големия свят.
Накрая животът му завършва трагично, но за хора като него трагичният край е предвидим – да вървиш на крачка пред времето, в което живееш, е трудно, самотно и безкрайно опасно…

На крачка пред времето. Държавникът реформатор Митхад Паша (1822-1884)
Теодора Бакърджиева

ISBN 978-954-337-086-3
Обем: 292 стр.
Формат: 16/70х100