Меню Затваряне

Скритият смисъл

Валтон е крупна обществена фигура, чиято популярност е прекрачила границите на родината му. Освен депутат в първия парламент на независима Естония и председател на републиканския Съюз на кинематографистите, той е професор по свободни изкуства в Тартуския университет, а от 1996 г. е президент на международната Асоциация на фино-угорските писатели.
Негови творби са превеждани на 30 езика, носител е на много награди, удостоен е с едно от най-престижните отличия на Франция – Офицер на Ордена на изкуствата и литературата, с което са били удостоявани Уилям Фолкнър, Джеймс Джойс и Хорхе Луис Борхес.
Както прозата, така и поезията на А. Валтон се характеризира с противостоене на активното зло и съзерцателното добро. Но докато в новелистиката си авторът се придържа към традиционната форма на повествование, в поезията той експериментира повече, служейки си с метафората, сатирата и гротеската. Поетът не се рови във вътрешния си живот, не се стреми да „поетизира” своите вълнения, а споделя, по един директен начин, къде с усмивка, къде с ирония, парадоксите на битието. Същевременно, верен на „сценарния” си подход към разработката на темите, Валтон се е стремил и в стиховете му да има някакъв сюжет, нещо да се случва.

Скритият смисъл
Арво Валтон
ISBN 978-954-337-134-1
Подбор и превод от естонски: Здравко Кисьов
Обем: 80 стр.
Формат: 16/60х90